The Royal Highland Games

Tænk sig, at jeg er gift med en rigtig Highlander-udfordrer. Bo deltog i Highlander Games, hvor han sammen med The Royale Airforce og military og alle de andre håbefulde løb til toppen af bjerget for at bevise sig overfor Dronningen.I Skotland er det march og militær musik.

The Royal Highland Games

Tænk sig, at jeg er gift med en rigtig Highlander-udfordrer. Bo deltog i Highlander Games, hvor han sammen med The Royale Airforce og military og alle de andre håbefulde løb til toppen af bjerget for at bevise sig overfor Dronningen.

I gamle dage var det for at bevise overfor klanlederne, hvem der var den stærkeste messenger / stik-i-rend-dreng / brevdue – ham som klanlederen kunne bruge til at overbringe beskeder rundt i Highlandet. Bo lå godt til med en super flot samlet 35. plads og nr. 5 i veterangruppen. Nok til at imponere mig. Det var kun ca. halvdelen, der nåede at komme ind indenfor tidsgrænsen.

Bo sagde, at det var euforisk at løbe rundt på pladsen med rungende klapsalver fra 15.000 tilskuer – han blev så kæk, at han sendte store håndkys ud til publikum, som brølede jublende tilbage. Jeps, thats my man 😉 En kæmpe oplevelse for ham.

Jeg vil sige, at Highlandere er ikke helt som jeg har set i film – de er meget mere fimsede og rolige – på ingen måde dyriske og krigeriske. Og selvom de smed med kæmpe træstammer i kilt, så var det ikke nok til at sætte dem ind i kategorien ‘Highlander’.

Jeg tror, at alle Highlandere med respekt for sig selv ejer en kilt – og den bruges som ‘kjole og hvidt’ og ved selskabelige sammenkomster. Alle i organisationen bar kilt og flere tilskuere havde også kilt eller skotstern på. Men ikke én af dem var værd at rende hen og løftet kilten op på – de var alle i en alder, hvor jeg var bange for at klokkeværket var langt og slapt 😉

Gennem hele dagen var der sækkepibe-konkurrencer flere steder på pladsen – og i en lind strøm kom sækkepipe-orkestre ind på pladsen for at konkurrere om, hvem der var bedst. Da dronningen ankom havde alle orkestrene samlet sig til ét stort orkester med flere hundrede sækkepiber og trommer, der marcherede rundt om pladsen. Meget imponerende!

Forskellen på den bulgarske sækkepibe og den skotske er stor. Personligt foretrækker jeg den bulgarske sækkepibe.

  • I Bulgarien er musikken meget poetisk og melankolsk – sækkepiben bliver spillet ud over bjergene, hvor den kalder på sin elskede. Den spiller op til dans og er festlig.
  • I Skotland er det march og militær musik.

Vejret var fuldstændig fantastisk med høj sol og mindst 20 grader – flere skotter var i t-shirt, top eller sommerkjole – hvilket var mere imponerende end alle mændende i kilt!

Om aftenen blev vi inviteret hen til et af den lokale tovtrækkerhold, som fejrede deres sejr om nabo-klanen, som lå i amtet med dronningens slot! Øl og selvskudt rådyrspølser på grillen. Vi fik en pose af rådyrspølserne med til køleskabet.

Nede i byen var der vild fest – her var det præcist, som jeg forestiller mig Highlanders – øl, øl og mere øl… stangstive og i mega godt humør. Selv når de er fulde er de høflige og sjove.

Relaterede blogposts