Kærestetur eller livsstil – et filosofisk skriv om livets valg

Bo og jeg er ikke i tvivl. Det er ikke fordi vi kender vejen og fremtiden står lysende klar. Men vi ved, hvad vi ikke ønsker og vi ved, hvad der gør os glade i præcist dette øjeblik.

Kærestetur eller livsstil – et filosofisk skriv om livets valg

Bo og jeg er ikke i tvivl. Det er ikke fordi vi kender vejen og fremtiden står lysende klar. Men vi ved, hvad vi ikke ønsker og vi ved, hvad der gør os glade i præcist dette øjeblik.

Hvad er det, vi ønsker os af vores liv? 
Hvor mange stopper op og spørger om det? 
Har du spurgt dig selv?

Kærestetur

Denne blogpost kommer af, at en skøn veninde kommenterede, at det er en dejlig kærestetur vi er på. Jeg studsede lidt over ordet ’kærestetur’ – for mig ligger der en begrænsning i ordet. En ’tur’ er en afgrænset periode eller ferie. Det Bo og jeg forsøger at gøre, er at leve så autentisk mod vores ønsker, som muligt. Vi ved at samfundet, vores familierelationer og venner er flettet ind i vores valg, men det betyder ikke, at vi er i spændetrøje. Der er altid nogle valg.

En bekendt i Bulgarien, som jeg flere gange har danset 5 Rytmer sammen med, har et multihandikappet barn, der ikke kan klare sig selv. Der er ikke meget hjælp at hente i systemet. Hun kan vælge at sætte sig i en lille grå lejlighed i en kommunistisk boligblog og have ondt af sig selv – eller – hun kan bruge sit frie valg til at flytte ud i naturen i et lille skønt hus, dyrke haven, være sammen med ham hun elsker, danse med fantastiske venner og leve et frit liv, hvor drengens handikap ikke er en forhindring, men en kærlig opgave, som hun tager på sig resten af livet. Hun har selvfølgelig fulgt sit hjerte og valgt det sidste. Hun har min dybeste respekt og viser, at der altid er et valg, også selvom det ikke er det nemmeste.

Livsstil

Det, Bo og jeg gør, er hele tiden at mærke efter, om vi er lykkelige. Vi spørger os selv, om vi glade for de valg, vi tager. Vi kigger efter de bedste muligheder, indenfor de rammer vi har. Forandring skræmmer os ikke, tværtimod så er forandring et fantastisk krydderi i tilværelsen og en grund til omlægning og et dynamisk liv.

Det er ikke fordi, vi ønsker at rende rundt og være lalleglade lykkelige hele tiden. For mig er lykke en grundlæggende tilfredshed med livet.

Troels Kløvedal siger, at ”Lykke er når ens forventninger svarer til virkeligheden” og her er Gandhi heldigvis enig med mig og Troels “Lykke er, når det du tænker, siger og gør er i harmoni.”

Troels Kløvedal og Mahatma Gandhi

Det er jo ikke sådan, at Bo og jeg har frit valg på alle hylder og en uendelig kassebeholdning. Vi bevæger os hele tiden indenfor de rammer, som livet giver os. Men selv indenfor rammerne, er der en bevægelsesfrihed. Lige nu kunne vi nemt komme til at fokusere på de begrænsninger, som corona giver i skrivende stund, men i stedet vælger vi at lede efter de muligheder der stadig er – velvidende, at vi med kort varsel kan blive nødt til at ændre planer, fordi betingelserne ændrer sig eller fordi børn og familie har brug for os i Danmark.

Det vigtigste for os er

At vide, at vores børn er lykkelige og ikke har brug for os i lige præcist dette øjeblik
I stedet for at sidde og vente på, at de har lyst til at besøge os, så var vi valgt at rejse ud – dog med det in mente, at vi – ved det mindste pip – vender snuden mod Danmark.
Når drengenes situation ændrer sig, så gør vores det også.

At vores familie og venner har det godt
Vi har en del sygdom i familien og kritiske situationer med en hjerteoperation og kræft. Men det er omstændigheder, vi ikke kan ændre på. Vi er klar over, at vi pludselig kan stå i situation, hvor vi meget hellere vil være tæt på vores dejlige familie, end at sidde på en græsk ø omgivet af et azurblåt hav – men så tager vi den derfra. Vi er ikke længere væk, end at vi kan komme til Danmark med det samme.

Friheden til at rejse
Vi elsker nye opleveler og indtryk. Nye mennesker og kulturer. Det gør vores liv interessant og giver os følelsen af frihed.

Mødet med andre mennesker og kulturer
Vi tager os tid til at snakke med andre mennesker. Nogen gange overfladisk, nogen gange med en masse læring om sprog, kultur, historie eller menneskelige relationer. Vi har fundet ud af, at det er menneskene og historierne, der giver os de største og dybeste oplevelser.

Oplevelser, der øger livsglæden
For os er det især naturen – vandreture, cykelture, strandture, sightseeing, vandfald og hyggelige lokale cafeer og restauranter. Når vi rejser, så får vi hele tiden nye oplevelser. At være en del af naturen og døgnets rytmer giver os ro.

Fri for stress og det konstante pres
Her skal der skelnes mellem det konstante psykiske pres, der nedbryder kroppen og laver uorden i vores hjerne og almindelige hverdagssituationer og arbejdssituationer, der for en kort tid kræver lidt mere af os. Det er den usunde stress, som vi gerne vil navigere os udenom.

Fri for faste udgifter 
Vi vil gerne være fri for et liv, der kræver, at man SKAL have en bestemt indkomst for at kunne betale sine regninger. På den måde kan vi sætte grænsen for, hvor meget arbejde vi har lyst til at lave. 

Arbejde der giver os værdi
Jeg har erkendt, at et liv helt uden forpligtelser og anerkendelse ikke er særlig spændende. Så selvom ingen af os har lyst til at arbejde fuld tid, så er det dejligt med den sociale sparring. Hvis jeg kun er fri, så sætter jeg ikke længere så stor pris på fritiden og friheden. 

Go with the flow

Fordi vi er åbne for forandringer, så holder vi ikke fast i en virkelighed, som vi skal kæmpe for eller bliver frustrerede over. Det er i orden, at tingene ikke bliver, som vi forestiller os. Jeg tænker, at det handler om – ’go with the flow’ – altså at følge strømmen og tilpasse os til de nye virkeligheder, som livet er fyldt med. 

Livet er dynamisk og i evig forandring. Vi er kun en lille bitte ubetydelig mikroskopisk brik i universets naturlige processer. Der er så mange rigtige sandheder derude og der er så mange måder, at leve sit liv på. Så går tingene trægt eller sættes der en stopklods op foran os, så handler det om, at være i stand til at se de muligheder og eventyrer, der er, i stedet for at fokusere på begrænsningerne og frygten.

Relaterede blogposts